Samboavtal

Att leva i ett samboförhållande innebär inte enbart att man delar ett hem tillsammans med en partner. Det innebär också att sambolagens regler om bodelning kan bli aktuella om förhållande skulle upphöra genom separation eller dödsfall.

Enligt sambolagen ska den bostad och det bohag som du eller din sambo köpt för gemensamt användande delas lika mellan er vid en bodelning. Lagen tar ingen hänsyn till vem av er som har stått för inköpen, vilket kan upplevas som orättvist om till exempel den ena sambon har köpt merparten av möblerna till bostaden eller ensam finansierat köpet av en bostadsrätt eller villa.  Därför bör sambor fundera på om de genom ett samboavtal vill avtala bort sambolagens bodelningsregler, helt eller delvis. 

Genom att upprätta ett samboavtal bestämmer ni själva över hur ni vill dela upp hemmet vid en eventuell separation.  Juristbyrån Alexandra hjälper er gärna med att upprätta ett samboavtal, utifrån vad ni själva tycker skulle vara en rättvis fördelning av er samboegendom.